Παράθυρο για μείωση της προκαταβολής φόρου ανοίγει το άρθρο 70 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) όπου προβλέπει ότι «σε περίπτωση που τυχόν μειωθεί το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σε ποσοστό άνω του 25%, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση της προκαταβολής που βεβαιώθηκε».
Εφαρμόζοντας τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ενόψει και της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το προσεχές διάστημα, η Γενική Γραμματέας θα δίδει επιπλέον και την δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που, λόγω κρίσης, υπέστησαν μείωση κερδών υψηλότερη του 25%.
Οι αιτήσεις αυτές θα υποβληθούν φέτος στην Εφορία για πρώτη φορά έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η μείωση της προκαταβολής θα μπορεί να αποφασιστεί για δόσεις φόρου οι οποίες δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες.
Η Εφορία έχει υποχρέωση να απαντήσει μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης. Αν σε αυτό το διάστημα δεν απαντήσει, τότε η απάντηση θεωρείται θετική και ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να καταβάλλει μειωμένη προκαταβολή φόρου κατά το ποσοστό μείωσης του εισοδήματός του.
Αν για παράδειγμα, το εισόδημά του επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μειωμένο κατά 30%, θα μπορεί να εξοφλήσει και κατά 30% μειωμένη προκαταβολή φόρου. Το ίδιο ισχύει βέβαια και κατά την περίπτωση όπου, η εφορία απαντήσει θετικά εντός τριμήνου.
Για παράδειγμα:
Ιδιωτικός υπάλληλος με εισόδημα πχ 12.000 ευρώ το χρόνο, που έκανε έναρξη στην εφορία για να κάνει δεύτερη δουλειά ώστε να αμείβεται με μπλοκάκι πχ για 3.000 ευρώ το χρόνο, έβλεπε να πληρώνει προκαταβολή φόρου 55% για την επόμενη χρονιά, όχι μόνο για τα 3.000 ευρώ που είχε κέρδος από το μπλοκάκι αλλά για το άθροισμα και των μισθωτών αποδοχών του, δηλαδή για τα 15.000 ευρώ συνολικά.
Συνταξιούχος που είχε και ένα εισόδημα από ενοίκια και με το εφάπαξ που πήρε, ξεκίνησε να ασκεί κάποιο επιτήδευμα (πχ καθαριστήριο ρούχων ή πλυντήριο αυτοκινήτων στη γειτονιά του), ενώ μπορεί (λόγω κρίσης) να είχε και ζημιές από την επιχείρηση στα πρώτα χρόνια, υποχρεωνόταν να πληρώσει και προκαταβολικά 55% επιπλέον φόρο, επειδή αθροίζονταν τα εισοδήματά του. Αυτό πλέον από φέτος αλλάζει αφού, με τα νέα δεδομένα, η τυχόν προκαταβολή φόρου που θα κληθεί να πληρώσει, θα υπολογιστεί μόνον στο εισόδημα που είχε από ελεύθερο επάγγελμα ή επιχείρηση.
[av_blog blog_type=’posts’ link=’category’ blog_style=’blog-grid’ columns=’3′ contents=’title’ content_length=’content’ preview_mode=’auto’ image_size=’portfolio’ items=’3′ offset=’0′ paginate=’no’ av_uid=’av-uu9ed9′]
ΠΗΓΗ : dikaiologitika.gr