εφορια ΝΕΑ

Μόνο στο 50% της αξίας τους θα μετρούν στην Εφορία οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα. Η Κυβέρνηση, λίγο πριν μπούμε στον τρίτο μήνα του έτους, αποφάσισε να αποκαλύψει επιτέλους στους φορολογούμενους πολίτες το σύστημα με το οποίο θα φορολογηθούν για τα φετινά τους εισοδήματα, με ειδική ρύθμιση η οποία θα συμπεριληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπο κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώσουν φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 10% των εισοδημάτων τους , με τη διαφορά ότι τα έξοδα αγοράς προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ ή οι δαπάνες που αφορούν τα καύσιμα χρήσης του αυτοκινήτου (βενζίνη, πετρέλαιο) θα αναγνωρίζονται στο 50% της αξίας τους από την Εφορία.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η απόφαση με την οποία θα προσδιορίζονται επακριβώς ποιες αποδείξεις συλλέγονται το 2014 και σε τι ποσοστό της αξίας τους θα αναγνωρίζονται από την Εφορία

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών είχαν καλλιεργήσει στο παρελθόν προσδοκίες για μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις και αυξημένα «μπόνους» για τους φορολογούμενους που θα μάζευαν αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες που ρέπουν προς την φοροδιαφυγή (συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι γιατροί .

Αν και εξετάσθηκαν μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις για τη μορφή που θα έχει το μέτρο τελικά κρίθηκε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Στο οικονομικό επιτελείο έφτασαν το προηγούμενο διάστημα να συζητούν μέχρι και την εξαίρεση των αποδείξεων από τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα, γεγονός το οποίο έσπειρε τον φόβο σε χιλιάδες φορολογούμενους που κινδύνευαν να βρεθούν με λιγότερες αποδείξεις στα χέρια τους από τα όρια που έχει θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν φέτος αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό απαιτούμενων αποδείξεων ανέρχεται σε 10.500 ευρώ.

Σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν μπορεί να τις συγκεντρώσει τότε η «ποινή» για την αξία των αποδείξεων που του λείπει θα πληρώνει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 22%. Δηλαδή, εάν υποχρεούνται να συγκεντρώσουν αποδείξεις ύψους 1.500 ευρώ και έχουν συγκεντρώσει 1.000 ευρώ, για το ποσό που λείπει, 500 ευρώ, θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο εισοδήματος 110 ευρώ.

 

Πηγή: karfitsa.gr

Αφήστε μια απάντηση