Το ασφαλιστικό… ναρκοπέδιο που έχουν δημιουργήσει τα πολλά και δυσνόητα νομοσχέδια του παρελθόντος, με μια σειρά από διατάξεις που επικαλύπτουν οι μία την άλλη, προσπαθούν να… διαβούν οι χιλιάδες ασφαλισμένοι που αποφασίζουν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.
Απορίες όπως ποιο θα είναι το ύψος της σύνταξης, όταν αυτή απονεμηθεί, πώς μπορεί ο ασφαλισμένος να κερδίσει χρόνο και να μην καθυστερήσει δραματικά η έκδοση της σύνταξής του, πώς μπορεί να αξιοποιήσει τα πλασματικά έτη και ποιες είναι οι περιπτώσεις που μπορεί να είναι καλύτερα να χορηγηθεί… μειωμένη σύνταξη, είναι μερικές από εκείνες που καλούνται να απαντήσουν οι ασφαλισμένοι. Το dikaiologitika.gr προσπαθεί για δεύτερη συνεχή εβδομάδα να κωδικοποιήσει τις απορίες των ασφαλισμένων, έτσι ώστε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση ορισμένων επιμέρους ασφαλιστικών ζητημάτων, από τα οποία όμως μπορεί να κριθεί η σύνταξή τους. Πιο αναλυτικά:
1. Αναγνώριση πλασματικών ετών.
Τα πλασματικά έτη ασφάλισης που μπορεί να αναγνωρίσει ένας ασφαλισμένος προκειμένου να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να εξέλθει του εργασιακού βίου έχουν αναπροσαρμοστεί. Τα επιπλέον πλασματικά έτη εξαντλούνται φέτος με την αναγνώριση έως και 7 ετών ή 2.100 ενσήμων. Όμως, αυτή η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών, για την μερική εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων από την μεγάλη αύξηση των ηλικιακών ορίων για συνταξιοδότηση, κρύβει ορισμένες παγίδες και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Ειδικά στον δημόσιο τομέα, τυχόν αλόγιστη αναγνώριση πλασματικών ετών λόγω τέκνων ή στρατιωτικής θητείας, όχι μόνο δεν οδηγεί σε θεμελίωση δικαιώματος πρόωρης εξόδου γα τον άνδρα αλλά, μπορεί να τον οδηγήσει σε πρόσθετη απασχόληση έως και 6 ή περισσότερα έτη.
2. Λήψη μειωμένης σύνταξης.
Kερδισµένοι υπό προϋποθέσεις µπορούν να βγουν όσοι επιλέγουν την έξοδο µε µειωµένη σύνταξη κλείνοντας την 25ετία σε ∆ηµόσιο, ∆ΕΚΟ, τράπεζες ή και µε λιγότερο χρόνο ασφάλισης αν πρόκειται για το ΙΚΑ. Η µειωµένη σύνταξη στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, µε αποτέλεσμα να µην υπόκειται σε καµία από τις περικοπές που έχουν επιβληθεί µέχρι τώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εργαζόµενος που βγαίνει στη σύνταξη µε 35ετία µπορεί λόγω των περικοπών να καταλήξει µε σύνταξη που αντιστοιχεί σε εισφορές 25 ή 30 ετών!
3. Προετοιμασία της διαδικασίας συνταξιοδότησης.
Με δεδομένα τα προβλήματα διεκπεραίωσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προετοιμάσει εγκαίρως την έξοδό του από την αγορά εργασίας, προχωρώντας -κατά περίπτωση- σε ανακεφαλαίωση χρόνου ασφάλισης,εξαγορά πλασματικών ετών, βεβαίωση επιδοτούμενων χρόνων ασφάλισης (ανεργία, ασθένεια), πιστοποιητικά χρόνου ασφάλισης, τακτοποίηση οφειλών, αίτηση προσωρινής σύνταξης. Αιτία το υπαρκτό γεγονός της δραματικής καθυστέρησης στην έκδοση σύνταξης που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει ή ξεπερνά τα τέσσερα έτη.
4. Τρόπος υπολογισμού της σύνταξης.
Για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που είναι και το “κλειδί” για το ύψος της, οι δυνατότητες ελιγμού είναι περιορισμένες. Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ μπορούν -βάσει της νομοθεσίας- να προχωρήσουν σε …ειδικούς χειρισμούς. Ο ασφαλισμένος, έχει δικαίωμα να επιλέξει τα έτη που επιθυμεί για τον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και να αποφύγει εκείνα στα οποία ενδεχομένως να είχε μικρότερες αποδοχές. Ως βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης λαμβάνονται οι αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας. Άρα ένας ασφαλισμένος, όσο καθυστερεί την συνταξιοδότηση, κινδυνεύει να λάβει μικρότερη σύνταξη, ειδικά αν τα τελευταία χρόνια είχε δραστική μείωση αποδοχών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
5. Παραμονή των ελεύθερων επαγγελματιών στις προαιρετικές κατηγορίες.
Παλαιότερα με ασφάλιση στις προαιρετικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ η προσαύξηση στην τελική σύνταξη ήταν αρκετά μεγάλη. Πλέον όμως, μετά τις περικοπές, η εν λόγω προσαύξηση έχει εκμηδενιστεί. Άρα, δεν είναι πλέον συμφέρουσα η επιλογή της παραμονής σε αυτές τις κατηγορίες, καθώς το τελικό ποσό της σύνταξης θα είναι σαφώς αντίστοιχο των εισφορών που έχει καταβάλει ο δικαιούχος.
[av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ av_uid=’av-1nsgo8n’]
[av_blog blog_type=’posts’ link=’category’ blog_style=’blog-grid’ columns=’3′ contents=’title’ content_length=’content’ preview_mode=’auto’ image_size=’portfolio’ items=’3′ offset=’0′ paginate=’no’ av_uid=’av-19citnb’]
[av_hr class=’short’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ av_uid=’av-uq5hpz’]
Πηγή: dikaiologitika.gr