intax news εφορια ΝΕΑ

Από αύριο και μέχρι τις 27 Μαρτίου θα έχουν οι οφειλέτες του δημοσίου να πληρώσουν παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές από χρέη στην εφορία ακόμη και εαν έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση με μπόνους την μείωση ή και την διαγραφή των προσαυξήσεων. Στόχος της κυβέρνησης να εισρεύσουν άμεσα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και ψηφίστηκε χθες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής οι οφειλέτες του δημοσίου μπορούν να πληρώσουν το σύνολο ή μέρος της οφειλής τους και να έχουν αναλογική απαλλαγή ακόμη και κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα με τα οποία βαρύνονται.

Για παράδειγμα οφειλέτης 2.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ αρχική οφειλή και άλλα τόσα σε προσαυξήσεις, εάν δώσει 1.000 ευρώ διαγράφει 1.000, εάν δώσει 500 ευρώ διαγράφει 500 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν σε ειδική σελίδα του Taxisnet που θα ανοίξει στις 20/3, θα συμπληρώνουν την ταυτότητα οφειλής και το ποσό που επιθυμούν να καταβάλουν και εντός τριών ημερών θα οφείλουν να το πληρώσουν σε τράπεζα

Σύμφωνα με την τροπολογία: «οποιαδήποτε εκούσια καταβολή, έως την 27.3.2015, συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης οφειλής στη Φορολογική Διοίκηση εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας, απαλλάσσεται κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα καταβολής που την βαρύνουν. Ως προς τις οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένη συμφωνία, ισχύει η ίδια απαλλαγή για την εκούσια εξόφληση, έως την ανωτέρω ημερομηνία, του συνόλου της υπολειπόμενης βασικής οφειλής».

Όπως είπε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στη Βουλή η ρύθμιση αποτελεί «Παράθυρο ευκαιρίας μιας εβδομάδας που ανοίγει 20 Μαρτίου και κλείνει στις 27 Μαρτίου  ώστε τα όποια έσοδα να είναι έσοδα Μαρτίου» και εξήγησε ότι δεν έρχεται με την συνολική ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς «Δεν έχει προαπαιτημένα και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση αντίθετα με την ρύθμιση που θα ακολουθήσει».

Επισήμανε πως «Το νόημα του παράθυρου ευκαιρίας είναι να υπάρξουν εισπράξεις από παλιά χρέη με μικρό κεφάλαιο και πολύ μεγάλες προσαυξήσεις τα οποία  δεν υπολογίζονται από τον μηχανισμό του υπουργείου ως εισπρακτέα. Ο δείκτης “αξιόχρεο ληξιπρόθεσμου χρέους” ξεκινά με το όριο 4 ετών. Χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια έχουν κοντά στη μηδενική εισπραξιμότητα. Επίσης υπάρχουν κατηγορίες χρεών που μπορεί να μην είναι παλιά έχουν όμως μεγάλες προσαυξήσεις πάνω σε μικρό κεφάλαιο όπως είναι τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Η πραγματικότητα είναι ότι τα πρόστιμα του ΚΒΣ έχουν διαχρονικά ποσοστά εισπραξιμότητας 0,05%».

Σημείωσε πως η ρύθμιση δίνει δυνατότητα μεγάλης ευελιξίας και πρόσθεσε πως ο στόχος είναι διπλός:

* ανακούφιση γιατί ακόμα και αν κάποιοι χρωστούν παλιές οφειλές οι συνέπειες τους κυνηγούν

*έσοδα σε μια πολύ δύσκολο περίοδο για την χώρα ώστε να  βρεθούν 200 εκατ. ευρώ και να στηριχθεί το μίνιμουμ που κάνουμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

[av_blog blog_type=’posts’ link=’category’ blog_style=’blog-grid’ columns=’3′ contents=’title’ content_length=’content’ preview_mode=’auto’ image_size=’portfolio’ items=’3′ offset=’0′ paginate=’no’ av_uid=’av-kwsqra’]
Πηγή: dikaiologitika.gr